Taze ebegümeci nasıl tüketilir? Hibiskus çayı nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
İlkbahardan yaza geçişte yol kenarlarını süsleyen ebegümeci bitkisi astım, bronşit gibi birçok hastalıkta etkilidir. Bitkisi, yaprağı ve çiçekleri ile birlikte sağlıkta kullanılmaktadır.
Genellikle mor renkte görülen ancak pembe ve beyaz renklerde de görülen bu bitki hemen hemen her bölgede yetişebilmektedir. İşte ebegümeci ve hibiskus çayının faydaları!
MALLOW NEDİR?
Ebegümecigiller familyasına ait 1500 tür ebegümeci bulunmakta ve renkleri farklılık gösterebilmekle birlikte irili ufaklı yaprakları olan türleri de bulunmaktadır. Çoğunlukla çay olarak tüketilen ebegümeci bitkisi aslında ebegümecinin bir türüdür. İster kuru ister taze olarak tüketilebilir.
Ebegümecinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri dahil her kısmı kullanılır. Yaprakları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Ebegümeci yaprakları çiğ olarak salatalarda kullanıldığı gibi yemek ve çorbalarda pişirilerek de kullanılır. Pişirildiğinde bamyaya benzer bir mukus yapısı ortaya çıkar. Bu nedenle çorbalarda koyu kıvam vermesi açısından, bazen de yumurta yerine tercih edilebilir. Gelin bu kalp dostu ve hastalık fobisi olan bitkiyi yakından tanıyalım!
MILBERRY’NİN FAYDALARI
-
Solunum sistemi: Yapraklarından yapılan çay, bal veya limonla tüketildiğinde öksürük, balgam ve bronşit semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Yardımcı olur.
-
Bağışıklık sistemi:Hibiskus yaprakları A, C ve K vitaminleri gibi bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan özelliğe sahip vitaminler açısından zengindir.
-
Sindirim sistemi: Ebegümeci otu lif bakımından zengin olduğu için sindirim sağlığını destekler. Ayrıca yapraklarından yapılan çay mide bulantısı ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.
-
Kalp sağlığı:Ebegümeci bitkisi, kalp sağlığına faydalı olan magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından zengindir.
-
Antienflamatuvar:Ebegümeci yaprakları anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğundan eklem ağrısı, artrit ve diğer inflamatuar ağrılı durumların tedavisinde kullanılabilir.
-
Antioksidan: Hibiscus yaprakları antioksidan özelliğe sahiptir ve serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engeller. Böylece başta kanser olmak üzere bazı ciddi hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.
-
Rahatlatıcı: Hibiskus bitkisi, içerdiği uçucu yağ nedeniyle rahatlatıcı ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Böylece rahat uyumaya, stres ve korku bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur.
Ebegümeci çayı nasıl yapılır?
-
Başlangıçta kurutulmuş olarak satılan ebegümeci bitkisini aktarlardan satın aldıktan sonra suyu kaynatıyorsunuz.
-
Ölçünüz 1 bardak suya bir tutam ebegümeci otu.
-
Hibiskus bitkisini kaynamış suya ekleyip 5-10 dakika demlenmesini sağlayın.
-
Ebegümeci çayınız hazır olduğunda süzüp tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
SÜT ZARARLARI
Hibiscus bitkisinin bilinen bir zararı olmasa da her bitkide olduğu gibi dikkatli olmakta fayda var. Etkisinin ne olacağını bilmediğiniz bitkilerle, özellikle karıştırıldığında birlikte tüketmemeye dikkat edin. Gün içerisinde 2 fincandan fazla çay tüketmekten kaçınmalısınız.
Ayrıca antidepresan ilaçlarla etkileşime girebileceği için bu ilaçları alırken ebegümeci tüketmemeye de dikkat etmelisiniz. Diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında uzman bir hekime danışılmasında fayda vardır. Emziren ve hamile kadınlarda tüketimine ilişkin herhangi bir çalışma bulunmamakla birlikte anne ve bebek sağlığı açısından uzman hekime danışılmadan tüketilmesi önerilmemektedir.